Cactus Juice is een door hitte uitgeharde hars die wordt gebruikt om het meest poreuze materiaal, vooral hout, uit te harden en te stabiliseren. Het is vrij gemakkelijk te gebruiken en professionele resultaten te verkrijgen in uw atelier door deze eenvoudige instructies te volgen.

Items nodig

Cactus sap

JuiceProof Stabilisatiekamer (of een andere kamer naar keuze)

Vacuümpomp die minimaal 29 ”Hg op zeeniveau of 100 micron of minder kan bereiken. Een hoger vacuüm zal beter gestabiliseerde blanco’s produceren.

Kleine oven (vaak verkrijgbaar bij tweedehandswinkels)

Aluminiumfolie (optioneel)

Te stabiliseren materiaal (10% vochtgehalte of minder, bij voorkeur 0%)

Persoonlijke beschermingsmiddelen inclusief latex- of nitrilhandschoenen en oogbescherming

Snelstartbeginselen voor gebruik

Bereid blanco houtjes voor

Plaats blanco’s in een vacuümkamer

Voeg Cactus Juice toe tot het volledig ondergedompeld is

Pas volledig vacuüm toe op de kamer en laat uw vacuümpomp draaien totdat de luchtbellen stoppen

Laat het vacuüm los en laat de blanco’s minstens twee keer zo lang weken als je ze onder vacuüm had

Wikkel in folie of gebruik een lekbak

Hard uit bij 87-93 ° C totdat Cactus Juice is uitgehard

Haal uit de oven

Laat afkoelen tot kamertemperatuur

Bewaar uw overtollige sap voor het volgende gebruik (GEBRUIK NOOIT GLAZEN OF PLASTIC HOUDERS VOOR HUISDIEREN!)

Voorbereiding

Het eerste is om ervoor te zorgen dat uw materiaal een vochtgehalte van minder dan 5% heeft (bij voorkeur 0%) en schoon is. Al het hout moet worden gedroogd voordat het wordt gestabiliseerd, zelfs hout dat u ovengedroogd koopt! Hout dat in uw winkel heeft gestaan, zal steeds de vochtigheid in de lucht behouden, ongeacht hoe lang het heeft gestaan. In de meeste delen van het land is de vochtigheid ongeveer 10-12%. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw reeds aan de lucht gedroogde vormstukken zo droog mogelijk zijn, is door ze minimaal 24 uur in uw oven op 104 ° C te plaatsen.

Verwijder vervolgens de vormstukken uit de oven en plaats ze onmiddellijk in een diepvrieszak met ritssluiting of een andere luchtdichte container tot ze zijn afgekoeld tot kamertemperatuur. Dit is nodig omdat een super gedroogd, heet stuk hout vocht uit de lucht gaat opnemen zodra het begint af te koelen. Als uw blanco’s heet zijn wanneer u de Cactus Juice toevoegt, zal dit voortijdige polymerisatie veroorzaken en zult u volledig falen! Droog groen hout NOOIT in de oven. Laat al het vers gekapte hout een paar maanden aan de lucht drogen voordat u het in de oven laat drogen. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot barsten en kromtrekken.

Vette houtsoorten zoals Cocobolo en Rosewood moeten worden vermeden. De reden is dat onder vacuüm de oliën in het hout eruit zullen worden gezogen en mogelijk het sap kunnen besmetten tot het punt dat het niet goed uithardt.

Voeg cactussap toe

Plaats vervolgens uw blanco’s in de stabilisatiekamer en weeg ze. Voeg de benodigde hoeveelheid cactussap toe aan de stabilisatiekamer zodat de houtjes volledig ondergedompeld zijn en ongeveer 25-50 mm sap de houtjes bedekt. ​​

Zorg ervoor dat je stabilisatiekamer zich op een veilige, stabiele locatie bevindt.

Gekleurde Cactus Juice

Cactus Juice kan worden gekleur als je wat kleur aan het hout wilt toevoegen. De Cactus Juice-stabilisatie kleurstoffen zijn hiervoor perfect geschikt. Ze zijn erg geconcentreerd en produceren mooie, levendige kleuren die goed mengen en goed samengaan met het sap. Zorg ervoor dat u meer kleurstof gebruikt dan u denkt nodig te hebben!

Pas vacuüm toe

Nadat het cactussap aan de kamer is toegevoegd, plaatst u het deksel op de kamer. Mogelijk moet u een beetje druk uitoefenen op het deksel om de pakking af te dichten. Wanneer u het vacuüm voor het eerst start, trekt u een buitengewone hoeveelheid lucht uit de blanco’s, waardoor het sap aanzienlijk schuimt. Het is het beste om de vacuümregelklep volledig te openen voordat de pomp wordt gestart en deze langzaam te sluiten om het schuim onder controle te houden. Pas volledig vacuüm toe nadat de belangrijkste schuimvorming is verdwenen.

Afhankelijk van het hout dat u stabiliseert en de vacuümpomp die u gebruikt, kan het 4-6 uur tot 24+ uur kan duren om de lucht volledig uit uw materiaal te verwijderen. Ik zou zeggen dat de meest voorkomende 12+ uur is. Als uw hout überhaupt vocht bevat, zult u gedurende VEEL uren (24-36) minuscule belletjes blijven krijgen. Ik stel voor om je hout te drogen zoals hierboven vermeld. Houd het vacuüm gaande totdat je heel weinig luchtbellen uit de blanco’s ziet komen. Pas volledig vacuüm toe nadat de belangrijkste schuimvorming is verdwenen.

Nadat alle lucht is afgevoerd, laat u het vacuüm los en zet u uw pomp uit. (Het is erg belangrijk om uw pomp niet uit te schakelen terwijl u onder vacuüm staat als u een schottenpomp gebruikt. U zult voortijdige slijtage aan uw pomp veroorzaken.)

Laat de vormstukken twee keer zo lang zonder vacuüm weken als u ze minimaal onder vacuüm had. Een langere inweektijd, tot wel een week, levert bij veel houtsoorten betere resultaten op. Onthoud dat de meeste harsopname plaatsvindt NADAT u het vacuüm hebt opgeheven. Sommige houtsoorten, zoals walnoot en redwood, profiteren van een langdurige inweektijd. Ik laat deze meestal 1 week weken.

Uitharding

Verwijder de houtjes uit de hars nadat ze zijn doorweekt. Laat het overtollige cactussap uit de houtjes lopen. Als je veel blanco’s tegelijk wilt uitharden, is het een goed idee om de blanco’s afzonderlijk in folie te wikkelen, zodat ze geen vaste massa worden als het sap eenmaal is uitgehard. Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door een stuk folie van 60 cm uit te rollen en aan het ene uiteinde te beginnen, waarbij je de eerste blanco in de folie rolt totdat deze bedekt is. Voeg vervolgens de tweede blanco naast de eerste toe en wikkel alles opnieuw in. Voeg vervolgens de derde toe en herhaal totdat alle blanco’s zijn ingepakt. Vouw de uiteinden om en je bent klaar voor de oven.

U kunt ook de vormstukken uitharden zonder ze in folie te wikkelen als u ze erin kunt passen zonder dat ze elkaar raken. Folie is niet nodig en helpt niet om Juice in het hout te houden. Het is er om 2 hoofdredenen: het houdt de rotzooi in (een deel van het sap loopt weg bij verhitting) en om je in staat te stellen meer blanco’s tegelijk in je oven te stapelen. Onthoud dat als u blanco’s op elkaar stapelt of ze elkaar laat raken zonder de folie, ze zullen uitharden tot een stevig blok dat uit elkaar moet worden gesneden! Als u zonder folie uithardt, gebruik dan een lekbak om eventuele bloedingen op te vangen. Als u stukken stabiliseert om vervolgens in giethars te worden gegoten, is het sterk aanbevolen om GEEN folie te gebruiken, zodat de natuurlijke randen vrij blijven van uitgehard cactussap.

Plaats nu de vormstukken in een voorverwarmde oven tot 87-93 ° C. Zorg ervoor dat u de werkelijke temperatuur van uw broodroosteroven controleert met een oventhermometer. De wijzerplaten op broodroosterovens zijn notoir onnauwkeurig. Te heet is niet schadelijk voor het sap, maar zal ervoor zorgen dat er meer uit de blanco “lekt” voordat het uithardt. De interne temperatuur van de blanco moet gedurende minimaal 10 minuten 87-93 ° C bereiken om het sap te laten uitharden. Dit duurt gewoonlijk ongeveer 1-1,5 uur voor de typische blanco pen, maar kan langer duren voor dikker materiaal. Het kan geen kwaad om de vormstukken nog langer in de oven te laten staan, maar als je ze eenmaal uit de oven haalt en je ze laat afkoelen en ze zijn niet volledig uitgehard, zal het terugplaatsen in de oven GEEN volledige uitharding veroorzaken. Het is het beste om voorzichtig te zijn en ze langer te laten uitharden totdat u een beter gevoel voor het proces krijgt. Een manier om zeker te zijn van een goede polymerisatie, is door goede handschoenen aan te trekken en de vormstukken uit de oven te halen wanneer u denkt dat ze klaar zijn. Verwijder een deel van de folie en als je vloeibaar cactussap ziet, wikkel ze dan onmiddellijk weer in en leg ze weer een uur in de oven zonder ze te laten afkoelen.

Afronden

Zodra de vormstukken klaar zijn met uitharden, verwijdert u de vormstukken met handschoenen uit de oven en wikkelt u de folie los. Laat de vormstukken afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra de plano’s zijn afgekoeld, kunt u de uitgebloed hars wegschuren. Deze stap is niet vereist, maar zal u helpen de voltooide blanco beter te zien om te bepalen hoe u ze wilt gebruiken. Een bandschuurmachine doet het ook uitstekend.

De vacuumkamer schoonmaken en het overtollige sap bewaren

Als je klaar bent met het stabiliseren, giet je het overtollige cactussap uit de kamer en bewaar je het voor later gebruik. GEBRUIK GEEN GLAZEN JARS of PET-plastic (optisch doorzichtige plastic) frisdrankflessen! Het kan na verloop van tijd vanzelf gaan harden. Cactus Juice verdampt niet, dus een luchtdicht deksel is niet nodig. Zodra het overtollige sap is verwijderd, wast u de kamer gewoon uit met afwasmiddel, water en een doek. Zorg ervoor dat u het volledig laat drogen voordat u het weer gebruikt.

admin
Author: admin

0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty